Ukas bok: Tre menn i en båt – for ikke å snakke om hunden – Se filmen!

Denne boken ble første gang gitt ut i 1899 – for 130 år siden! Den aldri vært ute av trykk på den engelske markedet. Boken er filmatisert, brukt i teater- og kunstprosjekter.

Her kan du lese baksideteksten fra Flyt Forlags utgivelse, se noen fine omslag og se en hel spillefilm om det kan friste (scroll deg nedover i bloggen om du vil gå rett på filmen!).

Tre erkeengelske menn finner den eneste riktige løsningen på sine mange virkelige, men kanskje også imaginære problemer: de vil legge avgårde på en båttur! Som sagt, så gjort. Beskrivelsen av forberedelsene er fornøyelige og enda lystligere blir det da trekløveret endelig (ja, endelig) kommer seg avgårde. Farkosten er ikke stor og de skal ikke ut på det store, salte hav. Nei, disse tre herrene (for ikke å glemme hunden) legger rett og slett ut i hjemlige farvann, på Themsen, og det i en nokså over­lesset elvepram. Boken er stappfull av glade opp­levelser og komiske viderverdigheter!

Boken regnes nærmest som en udødelig klassiker og har faktisk aldri vært ute av produksjon på original­språket siden den kom i 1889. Den virker underlig nok moderne i språk, stil og humor for lesere av i dag. Humoren er frisk og vittig og forfatteren regnes å ha hatt stor innflytelse på satire og humor langt utover Englands grenser.

Og så kikker jeg på omslag da på Google …og jeg ser at det er over 50.000 bilder å velge i. Og mange av dem er jo så utrolig flotte – her en liten Collage, jeg kunne ha valgt 100 andre… sjekk selv! 

tre-menn-i-en-bat-fire-omslag

Klikk deg gjerne inn på nettet og kjøp en av disse brukt – kanskje i en flott originalutgave! Allikevel håper jeg jo på at du får lyst på Flyt Forlags utgave – og den finner du her:

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/tre-menn-i-en-bat—for-ikke-a-glemme-hunden2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Kjøp her[/mk_button]Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

Og på YouTube finner du jo alt mulig! Her altså en fullversjon av filmen! 

 

 

Og så sakser jeg litt fra Wikipedia for de som vite enda mer!

Three Men in a Boat (To Say Nothing of the Dog) utgitt i 1889 er den mest kjente romanen av den engelske forfatteren Jerome K. Jerome. Den handler om en båtferie på Themsen mellom Kingston upon Thames og Oxford.
Boken var tenkt som en reiseguide med litt lokalhistoriske punkter underveis, men humoren tok etterhvert over, til de mere seriøse avsnittene nærmest blir en bisak. En ting som tiltaler lesere også i dag er at historien og humoren virker tidløs.

De tre mennene var forfatteren selv og to av hans venner, mens hunden var et innfall, «med mye av forfatteren i seg» i følge ham selv.

Etterfølgeren Three Men on the Bummel om en sykkeltur i Europa var ikke så suksessrik.

Syv år før denne boka, kom boka Tre i Norge ved to av dem av J. A. Lees og W. J. Clutterbuck. Den forteller om en ekspedisjon i den norske villmarka Jotunheimen og møtene med de innfødte. Likheten mellom de to bøkene er påfallende.

Themsenturen er blitt gjenskapt flere ganger. De mest nevneverdige i dag er den fra 1975 med Tim Curry, Michael Palin, og Stephen Moore; i 1993 av dikteren Kim Taplin med to venninner med reiseboken Three Women in a Boat og i 2005 av komikerne Griff Rhys Jones, Dara O’Briain og Rory McGrath, og en meget nervøs hund ved navn Loli, for BBC.

Les mer på Wikipedia – den godeste Jerome K. Jerome har en spennende historie!

 

Høsthilsen fra forlegger-Anne

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.