Kjøp deg en trykkoker – det er ikke noe å lure på!

Det finnes en rekke trykkokere å velge mellom, i butikk og på nett. Og selvfølgelig også brukt, eller lett brukt! Etter å ha sendt en av mine to trykkokere med polynesisk dobbeltkano «BareBare» (sjekk ut denne elleville historien på Facebook) til Tahiti sjekket jeg på Finn og gjett hva jeg fant? En fin-fin (og helt ny) trykkoker. Gryta kostet bare 250,- kroner og på bunn av gryta lå egen kokebokutgivelse! Et kupp!

Jeg spanderer på meg et bilde av BareBare – Foto: Olav Hasselknippe. Tatt på øya Huahine i Fransk Polynesia.

Du får trykkokere i alle prisklasser. Og som med så mye annet… det er som regel bedre kvalitet på de litt dyrere grytene. Om kvaliteten på det du putter i gryta blir mye bedre i en dyr gryte, aner jeg ikke. Men om du lurer på om dette virkelig er noe for deg… start med en rimeligere versjon. Men ikke kjøp en som er for liten! Kjøp en seks-liters gryte, det er i alle fall mitt tips!

Hilsen Forlegger-Anne
(som innrømmer at hun aldri ble spesielt god i å spille ukulele)

Og så kom det inn litt tilleggsopplysninger fra forfatter Trine Amalie:

«Kjøp den i stål, ikke aluminium. Aluminium er ikke glad i saltvann!»
«Moderne trykkokere eksploderer ikke! De har minst tre sikkerhetsventiler. Følg bruksanvisningen. Verre er det ikke. Jeg (og mor) har brukt trykkoker i minst 60 år. Den eneste trykkokeren jeg har hørt om som har eksplodert, var en som var kjøpt i Midtøsten. Og den var gammel og slitt.»

Noen generelle råd fra forfatter Trine Amalie:

Det beste rådet er – les bruksanvisningen. Men vi som har brukt trykkoker en stund kan jo dele litt av vår erfaring og kanskje understreke noe av det som er viktig å ta hensyn til.

Det må alltid være væske i trykkokeren når man tilbereder mat. Væske er nødvendig for å opp­arbeide trykket. Men generelt kan man si at man trenger langt mindre væske enn når man koker i vanlige ­kjeler. Ingrediensene trenger ikke være dekket av vann.

Trykkokeren skal ikke fylles mer enn ¾ full. Dette henger også sammen med at det skal opparbeides trykk. De eneste gangene jeg synder mot dette, er når jeg lager fårikål. Det blir så mye luft mellom kjøtt- og kålstykkene at det går bra likevel.

Koker du ferskt kjøtt, vil det skumme. Da er det bedre å koke opp kjøttet uten trykk, skumme godt av, og så sette på lokket og koke videre under trykk. Skum kan tette arbeidsventilen.

Demp varmen når trykket er oppnådd, når ­dampen kommer i jevn strøm ut av arbeidsventilen eller ventilen «danser». Når jeg koker på gass skrur jeg helt ned på sparebluss.

Gå aldri fra trykkokeren mens den koker. Særlig er dette viktig hvis kjelen inneholder noe som kan sette seg fast i arbeidsventilen.

Skyll alltid gjennom arbeidsventilen etter bruk – hver gang. Har noe først satt seg fast der og fått tørke, kan det bli vanskelig å få det ut.

Noen av oppskriftene i boka er alt-i-ett retter, andre krever flere arbeidsoperasjoner. Det er egentlig ingen ting i veien for at du kan gjøre alt i en operasjon. Det vil si at du må ikke nødvendigvis brune kjøttet først. Det blir kanskje bedre da, men det kan være vanskelig å få til hvis du er på seiltur og det går veldig på skrå. Du sparer kanskje litt tid ved å gjøre alt i en vending, så hvis mannskapet er veldig sultne kan du også bruke hurtigmetoden med alt oppi gryta på en gang. Hvis kjøtt ikke blir brunet før koking, må du tørke det godt med tørkerull så det ikke dannes for mye skum inni trykkokeren.

Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)