Lam + hvit portvin = sant

… og i trykkoker blir det enda bedre!

Det mener i alle fall grunder og gourmet Michael Monrad-Krohn!

Vi tar en liten båt- og matprat på Isegran i Fredrikstad i de utrolig vakre “Anno”-omgivelsene.

Er det din båt vi ser i bakgrunnen, Michael?

Ja, det er “Rimfakse”, min fine lille Colin Archer-skøyte jeg har hatt noen år og som jeg koser meg veldig med. Rimfakse har forøvrig den fine betydningen “hest som sleper sovende natt”, vakkert – ikke sant?

Og hva gjør du ombord, bortsett fra å pusse på alt treveverket?

Jeg må innrømme at jeg er veldig glad i mat, en livsnyter… og etter at jeg selv sluttet å drikke alkohol har jeg begynt å putte den i maten i stedet og gjerne i ganske store mengder.

Ja, nå kommer vi til hovedgrunnen til denne lille praten – hva vil du servere nå i påsken?

Lam, selvfølgelig. Og i år går jeg for lammeskank.

Hvorfor skank?

Den er utrolig god på smak og tilberedes den riktig, blir den saftig og god.

OK? Da tror jeg vi går rett på oppskriften Michael!

Kjøp gode råvarer, en skank pr person pleier å være passe. Og så er det fint om bitene er omtrent like store. Litt fett er helt fint, det bidrar til den saftige smaken. Jeg har en fem liters trykkoker og kjører på fem biter til fire personer, da har jeg litt ekstra til en sulten gjest… eller til meg selv neste dag!

Jeg starter med en centimenter vann nederst i gryta, har i lammeskankene og så diverse rotfrukter, hva jeg har eller hva jeg liker og har valgt å kjøpe inn. Og løk, helst sjalottløk. En hel “blomst” hvitløk synes jeg er passe og så masse urter, rosmarin er jo lammets urt, men om du heller liker timian er det også fint. Ferske urter er jo helt klart best! Og gjerne masse, en helt plante. Spar litt så du kan ha på toppen etterpå. Salt og pepper selvfølgelig… og så til selve “hemmeligheten”… portvin… hvit portvin. Jeg kommer selv fra en portvinsfamilie og “huset” finner du fremdeles i Porto, med det velklingende navnet PortoKrohn. Etter min tipp-tipp eller kanskje enda en tipp… Danckert til fornavn som min far og bror.

Uansett – portvin og lam, det stemmer bare så veldig bra. Tørr, hvit portvin. Syrligheten gjør noe med smaken.

Og så kommer nok en hemmelighet – den syrlige portvinen må kompenseres med noe søtt, så enten kjører jeg på med en stor skje honning, eller enda bedre: en liten neve aprikoser som jeg hakker opp.

Kraft (hjemmelaget for de avanserte), fond/kjøpekraft eller buljongterning.

Og så er det bare å skru på lokket, sørge for at sikkerhetsventiler er rengjort og på. Når gryta har oppnådd trykk, og det uler eller piper avhengig av din trykkoker, gir du herligheten et kvarter. Deretter skrur du av varmen og lar gryta stå under trykk i litt under en time, og vips: du serverer den deiligste påskerett!!!

Og hva serverer du til til? Poteter eller ris?

Jeg er mest glad i poteter til denne retten. Og er jeg så heldig å få tak i “Blå poteter”, som virkelig er blå, men også veldig smakfulle, legger jeg dem i gryta, med skallet på, og alt, ja – det er helt sant, alt blir perfekt kokt! Nesten for enkelt!

Og drikke – det får folk bestemme selv!

God påske!

Har du lyst til å lære mer om trykkokeren og ikke minst prøve deg på flere oppskrifter?

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/abc-for-trykkoker2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Kjøp boken “ABC for trykkoker” her[/mk_button]
Kr. 349,-
(Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

Michael holder i disse dager på å starte Milevid AS der han hjelper enkeltpersoner og grupper med å endre drikkevanene sine. www.milevid.no

 

 

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.