Risgrøt i trykkokeren

Trykk-kokebokforfatter Trine Amalie gir råd så du får den perfekte risgrøten til jul.

Mange familier har fremdeles den tradisjonen at det på julaften formiddag skal være risengrynsgrøt. Mange kvier seg for å koke grøt. Den svir seg så lett fast i bunn av gryta, det må røres hele tiden, melk koker så lett over – og så tar det så lang tid! Jeg vet – det finnes hurtiggrøt, men det er ikke det samme. Det er den grøten som tar en time å tilberede som er best, og vi skal unne oss det beste.  Kok så det holder! Så har du til desserten også; RISKREM!

Og selvfølgelig skal du slippe å stå der og røre i gryta en time! Mine første forsøk på grøt i trykkoker var ikke mer enn passelig vellykket. Jeg lot den koke for lenge i trykkokeren, og grøten begynte å brenne seg fast i bunnen. Men vi gamle speiderpiker gir oss ikke så lett. Har vi ikke en kokegrop eller en høykasse, lager vi dynegrøt. Og det gjør vi på denne måten:

  • Til 8 porsjoner trenger vi:
  • 6 dl vann, litt under det som står på pakken 4 dl grøtri
  • 2 ts salt
  • 2 liter H-melk en smørklatt

Ha smør, vann og ris i trykkokeren. Kok under trykk i 5 minutter. Slipp ut dampen og ta av lokket. Rør inn 2 liter melk. Sett på lokket igjen og la kjelen koke opp. Du skal ikke vente til trykket er oppe og det kommer damp ut av arbeidsventilen. Med det samme det koker tar du kjelen av varmen, ellers kan du risikere å få kokende melk sprutende ut av ventilen. Pakk den inn i en gammel avis eller et pledd og sett den i en seng, godt pakket inn i et par dyner. Der står den støtt og koser seg i minst 4 – 5 timer, gjerne lenger. Du vil bli forbauset over hvor lenge kjelen holdes varm under dynen. Det er ikke sikkert du trenger varme opp grøten før servering, men rør litt i den uansett. Blir grøten for tykk, kan du spe den med litt melk. Sukker, kanel og smørøye til.

 

Og vil du ha flere oppskrifter for trykkokeren din – får du dem i denne boken:

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/abc-for-trykkoker2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]

Kjøp boken ABC FOR TRYKKOKER her[/mk_button]Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

 

God jul!

Hilsen Forlegger-Anne

Forlegger-Anne Nygren er selv en ivrig seiler som har vært på langturseilas to ganger og arrangerer og holder foredrag.

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.