Trykkoker – Pluss litt hjelp til å bruke den!

– Er det ikke vanskelig å bruke en trykkoker? Det kan være farlig, kan det ikke?

– Som alt annet her i livet – ingen ting er vanskelig når man kan det! Men man skal vite hva man gjør. Onde tunger vil ha det til at menn ikke leser bruksanvisninger.
– Det hender vel at det stemmer.
– Når det dreier seg om å lage mat i trykkoker ­gjelder regelen: den som ikke har lest bruksanvisningen får ikke bruke trykkokeren!
– Jeg synes jeg hører noen hurrarop fra de som helst vil slippe unna matlagingen?
– Det er fra de som må ta oppvasken i stedet!

– Men trykkokere kan eksplodere, kan de ikke?

– Har du noen gang hørt om noen som har opplevd at trykkokeren eksploderte?

– Nei, men…

– Det er vel sånn at noen har hørt om noen som har hørt at… og så videre. Moderne trykkokere har flere sikkerhetsventiler. Og da er det ingen fare. Men det er forskjell på trykkokere.

 

 

 

 

– Så LES BRUKSANVISNINGEN!

 

– Vanskeligere er det ikke!

– Men noe generelt om hvordan man bruker trykkkokeren går det vel an å si?

– Det gjør det:

  1. De aller fleste trykkokere har en liten indikatorventil i lokket. Når innholdet koker, kommer det damp ut gjennom denne ventilen. Når trykket inni stiger, lukker denne ventilen seg, og det er da trykket virkelig øker i trykkokeren. Nå slippes dampen ut av arbeidsventilen på toppen, du hører at det suser. Noen ventiler «danser», noen vipper eller snurrer, det kommer an på typen trykkoker. Og når arbeidsventilen danser eller vipper, eller dampen kommer i jevn strøm ut av ventilen, har du oppnådd fullt trykk. Da demper du varmen! Det er fra dette øyeblikket du regner koketiden. Trykket inni kjelen holder seg. Når koketiden er ute, tar du kjelen av platen, ev. stenger for gassen hvis du koker på gass.
  2. Så skal trykket ut av trykkokeren, og her finnes det flere metoder. Det enkleste er å la trykket gå langsomt ned av seg selv. Da vil du høre at susingen i arbeidsventilen avtar langsomt. Vær klar over at med denne metoden fortsetter maten å koke inne i kjelen til trykket er gått helt ned. Derfor kan vi redusere koketiden på platen/over gassblusset ytterligere hvis vi lar kjelen kjøles langsomt.
  3. Sier oppskriften at koketiden er 15 minutter, kan du ta kjelen av varmen etter 10 minutter og la den stå til det er tid for middag. Dette er metoden du ­bruker når du gjør ferdig middagen om morgenen.
  4. Mange trykkokere har en liten spak i håndtaket som regulerer trykket, med den kan man slippe ­trykket gradvis ut. Trykket forsvinner, men du vil oppdage at det fremdeles koker i kjelen når du tar av lokket. Dette er en grei metode hvis du skal ha i flere ingredienser som bare skal varmes opp.
  5. For å stoppe kokingen raskest, setter du hele trykkkokeren i vasken, og kjøler den ned med å la det renne kaldt vann over lokket. Dermed synker temperaturen inne i kjelen raskere, og trykket går ned. Sørg for at du ikke spyler kaldt vann over sikkerhets­ventilen. Denne metoden kan virke litt skremmende for nybegynnere, for det kan suse, spytte og bråke fælt, men det går fort over. Du venner deg til det.
  6. Når trykket er ute, vil den lille indikatorventilen gå tilbake. Da kan du åpne trykkokeren. Aldri åpne trykk­kokeren før susingen fra ventilen er sluttet og trykket er helt ute. Bruk aldri makt for å åpne lokket.
  7. En grei tommelfingerregel er også at man ikke går fra trykkokeren mens den står over varmen. Det går så fort å koke opp, og da må du redusere varmen. Koketiden er også kort, og du bør passe på at det er jevnt trykk underveis. Blir trykket for høyt, kan du oppleve at det spruter ut av arbeidsventilen. Koker du på vanlig kokeplate kan det ta tid før varmen dempes. Da bare trekker du kjelen til side en kort stund når du har skrudd ned varmen til du hører at susingen dempes litt, og så setter du kjelen tilbake. Opphører susingen, må du regulere varmen litt opp igjen. Så vær til stede mens trykkokeren arbeider.

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/abc-for-trykkoker2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Kjøp boken ABC for trykkoker her[/mk_button]

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.