Ukas bok: Over Atlanteren i et egg – fra museet i Ålesund

Det var nettopp det han gjorde, Ole Brude og sammen med tre kamerater! Han la avgårde over Atlanteren i et egg! Forlegger Anne var høsten 2016 på gaffelriggseminar i Ålesund i fire dager, seilte med Ålesunds nye stolthet, bankskøyta Storeggen, besøkte Runde, Alnes, badet i havet, lærte hvordan man ser forskjellen på hamp og lin (slikk på et fiber, snurrer det med klokken er det lin og mot klokken hamp!). Det var en fantastisk helg på alle mulige måter og lykken var fullkommen da det også ble tid til et museumsbesøk. Boken Over Atlanteren i et egg ga Flyt Forlag ut for hele ti år siden men det er første gang forleggeren ser egget med egne øyne!

Egget jeg står foran er bare 14 fot, skrekk og gru… tenk å befinne seg inne i dette i uker og måneder gjennom høst- og vinterstormer… Nå viser det seg at Ole Brude bygde flere egg og det han selv la avgårde i var «hele» 18 fot.

Vi beveger oss inn i museet og der har de laget en modell av Brude-egget. Egget er 18 fot og vi kryper inn i det. Jammen er det ganske koselig der inne, nærmest som en liten hytte. Fire smale køyer, benker, et bord og til og med et eget toalettrom.

inne-i-uraed

Jeg legger meg i en av køyene og jammen er den ganske komfortabel. Men, så starter «musikken»… i form av brus fra fra havet, ikke en lett skjærgårds-skvalping i juli, men heftig lyd av høst og vinter, en ganske voldsom lyd. Jeg forbereder meg på at nå begynner egget å rulle, men det gjør det ikke… heldigvis tenker jeg for meg selv.

Tenk hvordan det må ha vært for de fire karene? Hvordan fikk de plass til all maten de trengte for fem måneder? Prøv selv å se hvor mange bæreposer mat du og familien fortærer i løpet av en uke? Gang det 20 og legg så på for ekstra uker…

Mat inn var en ting, og så mat ut da… i et trangt lite stålrom i bevegelse. Også lyset da? Vi snakker jo ikke akkurat om solcellepanel og led-pærer? Nei, parafin var det de hadde til lampene sine, og parafinen «spiser» oksygen og jeg vil også tro at de sparte på den. Og hva når hele egget gikk rundt? Det gjorde det jo – flere ganger.

anne-nygren-sammen-med-uraed-mannskapet

Det er en spesiell følelse å ligge på køya og fundere over livet ombord.

Sigmund Strøm har basert sin roman på dagbøkene Ole Brude og det de andre skrev, men dramatisert historien så det blir spennende lesning.

Er du i Ålesund: besøk Ålesund museum og se begge de to Brude-eggene. Og boken… den får du som vanlig fra Flyt Forlag!

uraed-14-fot-alesund-museum

Ole Brudes 14 fot egg kan du se ute på Ålesund Museum.

uraeds-reiserute-over-atlanteren

Her har karene notert hvor de befant seg, sannsynligvis klokken tolv hver dag. De hadde ingen av våre moderne hjelpemidler men var helt sikkert flinke navigatører.

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”https://www.nautiskfritid.no/products/over-atlanteren-i-et-egg2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Kjøp boken «Over Atlanteren i et egg» her[/mk_button]

Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsen

Hilsen Forlegger-Anne

Forlegger-Anne Nygren er selv en ivrig seiler som har vært på langturseilas to ganger og arrangerer og holder foredrag.

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.