Ukas trykkokeroppskrift: Bacalao fra Portugal

Forlegger-Annes lokale kystlag har alltid «Juleblot» den siste lørdagen i januar og det har blitt en tradisjon med Bacalao – Stuert Yngve og kokk Knut tryllet fram både en rød og en hvit. Begge med mye oliven (sort – med og uten sten). De smakte fortreffelig – en varm deilig bacalao-gryte nå i kulda… du får ikke noe bedre. I arkivet finner vi denne varianten… det finnes sikker 1000 andre! Har du din favoritt, del den gjerne – og lager du den på tradisjonelt vis (og ikke i trykkoker, som Yngve og Knut gjorde – del allikevel!)

Og så over til Trine-Amalie:

«Dette er en variant som ikke har noe med tomater og paprika å gjøre. Denne oppskriften fikk trykkokerforfatter Trine-Amalie av en portugisisk dame i Figueira da Foz, en kystby litt nord for Lisboa. I Portugal har de landsom­fattende konkurranser i bacalao. Så viktig er den ­norske klippfisken der. Med denne opp­skriften vant hun andrepremie i en slik konkurranse.»

Dette trenger du:

  • 750 g klippfisk, vannes ut et døgn
  • 1 dl vann i bunn av kjelen
  • 2 dl god olivenolje – minst, ikke spar på oljen
  • 2 store løk
  • karri
  • 1 potte koriander

Sånn gjør du:

  • Del klippfisken i mindre stykker, skrell løken og skjær den i skiver
  • Plukk bladene av koriander­bunten, legg dem i et glass og klipp dem opp i glasset. ­Det er den enkleste måten å klippe alle storbladete urter på.
  • Legg fisk og løk lagvis, og strø godt med karri over hvert lag – omtrent det dobbelte av hva du tror du skal bruke!
  • Halvparten av korianderen fordeles også mellom lagene.
  • Hell olje over før du går videre med neste lag. Fisk øverst og nederst.
  • Lokket på, og koketid ca 15 minutter.
  • Resten av korianderen ­drysses over ved servering.
  • Kokte poteter går sikkert bra til, men i Portugal serveres brød. Uansett – du trenger noe å suge opp den gode sausen med!»

NAM – NAM… NÅ BLE I ALLE FALL JEG SULTEN – takk til deg Trine-Amalie!

Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

Hilsen Forlegger-Anne
På vegne av Trine-Amalie!
Velger et sommerbilde… fra vakre og deilige Portugal selvfølgelig!

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search