Ukas trykkokeroppskrift: Bortsj

Bortsj – den suverene nattmaten

Man skal vokte seg for å begi seg inn på andre lands mattradisjoner. Alle har vel hørt om den russiske rødbetsuppen, og mange har sterke meninger om hvordan den skal lages. Noen vil ha med ditten og slettes ikke datten, mens andre mener det er tvert om eller begge deler. Sannheten er vel at all tradisjonsmat har utallige varianter, gjerne en for hvert kjøkken. Det viktigste med rødbetsuppe er uansett rødbeter!

Trine-Amalies foreldre feiret i mange år nyttårsaften med en gjeng venner og kolleger. Menyen kunne variere fra år til år, men nattmaten var alltid den samme, da fikk de bortsj. En ikke for tung, men smaksrik suppe som gjorde dem gode og varme i kroppen før de bega seg ut i vinterkulda på vei hjem. En ypperlig måte å starte det nye året på.

Dette trenger du:

  • 1 kg rødbeter
  • 3 melne poteter
  • 1,5 liter vann
  • 2 buljongterninger
  • 3 sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad matyoghurt eller rømme
  • salt
  • pepper

Sånn gjør du:

Ta på deg gummihansker! Skrell rødbetene og riv dem på rivjern. Det samme gjør du med potetene. Løk og hvitløk hakkes fint og alt has i kjelen. Kok under trykk i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Har du en stavmikser for hånden kan du bruke den for å jevne suppen, eller bruk en visp. Suppen kan godt gjøres ferdig i god tid og bare varmes opp før servering. Den skal være rykende varm. En klatt yoghurt eller rømme på toppen og ev. godt mørkt brød ved siden av.

Bon apetit!

Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

 

Forlegger-Anne Nygren er selv en ivrig seiler som har vært på langturseilas to ganger og arrangerer og holder foredrag.
Hilsen forlegger-Anne som takker Trine-Amalie og som gleder seg til sommer, sol og seiling!
Recent Posts

Start typing and press Enter to search