Ukas trykkokeroppskrift: Elisabethansk lammesuppe

Vi fortsetter med lam! Som vanlig får du oppskriften før lunch, handler på vei hjem og maten – den har du på bordet i løpet av litt over en halv time!

Dette er en av forfatter-Trine-Amalies klassikere. Den er grei å lage til mange personer, den kan fryses og varmes opp igjen, og den smaker minst like godt dagen etter. Om oppskriften stammer helt fra Dronning Elisabeth I’s tid, kan hun ikke garantere. Men lam hadde de på 1500-tallet, og rotgrønnsakene var godt kjent og svært populære. Bygg er en gammel kornsort, så muligheten er der for at dette er en rett med århundrelange tradisjoner. Byggryn er kanskje ikke det de fleste har med seg ombord i båten eller på camping- tur? Men du trenger jo ikke ta med hele posen! Ta med litt i en plastpose eller et tomt krydderglass. Det er byggrynene som gir denne suppen en helt spesiell smak.

Du trenger:

  • 500 g lammebryst i terninger
  • 50 g smør
  • 1 ½ liter vann
  • 3 terninger kjøttbuljong
  • 2 laurbærblad
  • ½ sellerirot
  • 250 g kålrot
  • 250 g gulrøtter
  • 2 purrer
  • 2 løk
  • 50 g byggryn salt og pepper 1 bunt persille

Sånn gjør du:

Smelt smøret i trykkokeren og ha kjøttet i. Brun terningene lett på alle sider. De trenger ikke stekes, vi skal bare sørge for at kjøttkraften holder seg inni kjøttstykkene. Hell vannet over og smuldre i buljong- terninger. Vil du være litt mer eksklusiv, bruker du ferdig kjøttkraft. Skjær selleri, løk og kålrot i terninger, purre og gulrøtter i skiver og ha alt i gryta sammen med salt og pepper, laurbærblad og bygg- gryn. Sett på lokket og kok under trykk i 20 minutter. Serveres med finklippet persille og godt brød til.

NAM –

Sååååå enkelt!!!

Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

Takk til Trine Amalie for alle dine fine oppskrifter!

Hilsen Forlegger-Anne

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search