Ukas trykkokeroppskrift: Fiskesuppe

Så er det veldig fristende å si «Sleng uti et snøre og trekk opp all den fisken du kan få…» Det kan jo være tilfelle, men vi kan vel ikke alltid stole på fiskelykken. Og nå vinterstid fisker kanskje ikke så veldig mange av dere? Har du egen fangst, er det flott. Har du ikke, får du vel heller vente med fiskesuppen til en dag du får fisk.

Dette trenger du:

  • fisk
  • 1 pastinakk eller persillerot
  • 2 gulrøtter
  • 1 purre
  • ev. 1 rød chili uten frø
  • ev. et knust fedd hvitløk salt
  • vann
  • 4 ss créme fraiche, matfløte eller rømme
  • safran eller gurkemeie
  • finklippet gressløk

Skikkelig fiskesuppe trenger skikkelig kraft – og det er selvfølgelig her trykkokeren kommer inn! Rens og fileter fisken. Ha hoder og bein i trykkokeren, har du rekeskall, ta med dem også. Dekk med vann, tilsett litt salt og kok under trykk i 15 minutter. I mellom-tiden renser og skjærer du opp grønnsaker etter smak.

Kokebokforfatter Trine-Amalie forteller:

Mor mente at det ikke ble skikkelig fiskesuppe uten pastinakk – det lærte hun som nygift i Bergen rett etter krigen. Pastinakk er en grønnsak som norske bønder er begynt å dyrke igjen etter at den har vært mer eller mindre borte fra markedet i årtier. Som ung student i Stavanger lærte jeg at til skikkelig fiskesuppe måtte man ha purre. Kystbefolkningen kan fisk og fiskesuppe, dem skal vi lytte til.

Har du ikke pastinakk, bruk en persillerot eller to, kuttet i tynne skiver. En purre og et par gulrøtter deles også i tynne skiver. Når trykket er gått ut, siler du kraften over i en bolle. Kast fiskebeina. Skyll ut  av trykkokeren, ha grønnsaker og fiskekraft over i kjelen igjen. De dristige kan ha i en finsnittet chili, men ikke bruk for mye. Et hvitløksfedd gjør heller ingen skade. Fiskesuppe får en ekstra fin smak om du kan spandere ørlite safran. Erstatningen gurkemeie, bare ½ ts, gir ikke helt samme eksklusive smak, men setter en spiss på både farge og smak. La grønnsakene koke i kraften uten lokk i fem minutter. I mellomtiden skjærer du fiskefiletene i mindre biter og har dem oppi. Har du reker eller blåskjell, la dem få følge med. Trekk, ikke kok, til fisken er ferdig, det tar bare noen minutter.

Bon apetit!

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/abc-for-trykkoker2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]

Kjøp boken ABC FOR TRYKKOKER her[/mk_button]Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

Forlegger-Anne Nygren er selv en ivrig seiler som har vært på langturseilas to ganger og arrangerer og holder foredrag.

Hilsen forlegger-Anne som takker Trine-Amalie for de gode oppskriftene!

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.