Ukas trykkokeroppskrift – Irish stew

Fårikål på irsk. Det finnes utallige oppskrifter. Det viktigste er lammekjøttet. Kokebokforfatter Trine Amalie har seilt langs Irlands kyster, både ned gjennom Irskesjøen og opp langs vest- og nordkysten. Sett fra sjøen består Irland av utallige bølgende høydedrag, de er for små til at vi nordmenn vil kalle dem fjell. «Rolling hills» er det britiske og ganske godt betegnende begrepet. Og på disse høydene gresser millioner av sauer. Fårekjøtt er kanskje den viktigste ingrediensen i det irske kjøkken. Uenigheten består i om hvorvidt det skal være med poteter, kål, løk eller kålrot, noen av disse, eller alle. Her er det altså bare å bruke hva man har for hånden. Trine Amalie velger å presentere den varianten hun selv finner best.

Dette trenger du:

  • 750 g lammekjøtt, gjerne fårikålkjøtt
  • 1 liter vann
  • 1 liten kålrabi eller ½ stor
  • 1 lite kålhode
  • 500 g kokefaste poteter
  • salt og pepper
  • 1 laurbærblad persille

Sånn gjør du:

  • Kålrabien deles i to, skjæres i tykke skiver og skrelles
  • Kålen deles i to, hver halvdel deles igjen i tykke båter, fjern stilken
  • Potetene skrelles
  • Grønnsaker, poteter og kjøtt legges lagvis i trykkokeren, salt og pepper mellom lagene
  • Tilsett vann og stikk laurbærbladet inn
  • Kokes under trykk i 20 min
  • Sausen skal ikke jevnes
  • Det er lov å mose potetene i kraften!
  • Poteter kan eventuelt utelates, da serverer man kokte, melne poteter ved siden av
  • Under middagen forstår man den irske melankolien

Irish stew er så godt at det nesten er til å gråte av.

 

Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)

 

Hilsen Forlegger-Anne

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search