Ukas trykkokeroppskrift: Artisjokker

[mk_button dimension=”three” size=”medium” outline_skin=”dark” bg_color=”#00c8d7″ text_color=”light” icon=”moon-quill” url=”http://www.nautiskfritid.no/products/abc-for-trykkoker2″ target=”_self” align=”left” id=”Buton ID” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Kjøp boken her[/mk_button] Kr. 349,- (Du blir viderekoblet til flinke folk i bokhandelen Nautisk Fritid – de ordner utsendelsene!)
Artisjokker er av de lekre grønnsakene mange kvier seg for å tilberede hjemme. Det tar jo så lang tid! Vel, ikke når man har en trykkoker!

4 artisjokker
3 dl vann salt

Skjær av stilken og litt av toppen på artisjokkene. Stryk ev. en halv sitron over snittflaten, så beholder de fargen under koking. Ha vann og salt i kjelen, sett artisjokkene nedi og kok under trykk i 10 minutter. La trykket gå ned av seg selv, ikke avkjøl kjelen. Prøv om de nederste bladene løsner, da er artisjokken ferdig kokt. Ta dem opp og la dem renne litt av seg. Den klassiske måten å servere artisjokker er med en liten skål smeltet smør ved hver kuvert. Bladene plukkes av, den kjøttfulle delen dyppes i smøret og kjøttet skrapes av mot tennene. Når bladene er borte, plukker man bort skjegget i midten. Under det ligger bunnen – den fineste delen. Den spises med kniv og gaffel. En variasjon til smeltet smør kan være å servere pepperrotkrem i stedet.

Det er mange måter å fylle artisjokker på. Det er lov å prøve seg fram. En elegant forrett kan være å blande sammen majones, sennep, reker og salt og pepper. Fjern toppbladene og skjegget i midten før koking, og legg fyllet i før servering.

Vi sender deg nyhetsbrev med nyttige tips råd og inspirasjon.